Spiegeltijd Wolvenplein
In Utrecht kwamen op 14 december bouwvrouwen bijeen, voor een evaluatie van hun Spiegeltijdprogramma. Enkele groepen gaan in 2024 door in dezelfde samenstelling.
De intervisiegroep Rotterdam en omstreken heeft, net als ook de andere groepen aangaven, de bijeenkomsten als erg gezellig en nuttig ervaren. De zakelijke en beroepsgerelateerde onderwerpen en de meer persoonlijke ontwikkelings-vraagstukken waren goed in verhouding.
In deze groep heeft Katinka Fick een nieuw spel geïntroduceerd, het Omdenken kaartspel van Berthold Gunster. Dit bleek een schot in de roos! Het spel zorgde voor verrassende, onverwachte en interessante gespreksonderwerpen. Hierdoor kwam er verdieping in de bijeenkomsten.
Enkele uitspraken: “Ik keek er echt naar uit, ik hield de datum vrij in mijn agenda omdat ik het zo waardevol vond. Het heeft mij echt geholpen.”
“Onze groep is zo goed op elkaar ingespeeld en matchet zo soepel, we hebben voor volgend jaar al vier datums gepland voor nieuwe bijeenkomsten”
Aansluitend aan de evaluatie kregen we een rondleiding door de voormalige gevangenis onder leiding van Bert Poortman vanuit Stadsdorp Wolvenburg, een initiatief van omwonenden voor de herbestemming van het gebied. Hij leidde ons door het Wolvenpleincomplex, dat nu al jaren in gebruik is als bedrijfsverzamelgebouw en binnenkort herontwikkeld zal worden tot woningen. Hij wist ons veel te vertellen over de veranderingen in het leven in de gevangenis in de periode 1856 tot 2014.
Na de rondleiding spraken we onder leiding van Joep Lindeman, Universitair Hoofddocent Straf(proces)recht aan de Universiteit Utrecht, over de zin en onzin van straffen. Er blijken veel minder zware criminelen en gedetineerden te zijn en Nederland is veel veiliger dan de media ons doen geloven. Joep Lindeman tipte ons de podcast Napleiten, waarin misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra praten met advocaten en officieren van justitie over bijzondere zaken die hen altijd zullen bijblijven. Ook het boek “De ideale schoonzoon” van Paul Verspeek is een aanrader, evenals artikelen van Chris Klomp en Saskia Belleman.
Op de vraag hoe een ideale gevangenis eruit zou moeten zien antwoordde Lindeman: met kleine leefunits en goede begeleiding, zodat je als gedetineerde normale omgangsvormen en normen leert. Ook met goede voorzieningen om te ontspannen en je tijd zinvol te besteden, bijvoorbeeld met een goede bibliotheek. En een parkeerplaats, voor de advocaten en bezoekers, die ontbreekt nu vaak.
Veel dank aan de organisatoren: Maartje Brand en Miriam Dallinga.