bnw zwart

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Rotterdam: de natuurlijke stad

Groen in het Groot Handelsgebouw

Rondleiding en lunch in het Groothandelsgebouw op uitnodiging van Blooming Buildings

Harry Pierik, internationaal bekend tuinontwerper, opende de rondleiding met de woorden: “een iconisch handelsgebouw, waar in het hart een park is verrezen dat een verre echo is van de hangende tuinen in Babylon.” 

Blooming Buildings transformeerde de rijbaan in het hart van het gebouw tot ‘Het Maaskant Park’, genoemd naar de architect. Het tuinontwerp is geïnspireerd door het gebouw en haar historie, haar omgeving en de gezamenlijke handtekening van Blooming Buildings en Harry Pierik die altijd voorziet in een rijk gedetailleerde eenheid in verscheidenheid, met een jaarronde verrassende beleving in bloem, blad, schub, naald, vrucht en tak. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet, en altijd wel ergens een ‘lichtpuntje’ in de vorm van een bloeiende bloem, een aparte zaaddoos of een interessante textuur. Harry nam ons mee op ‘reis’ langs de meer dan 450 soorten planten die hij heeft gebruikt in het ontwerp en beantwoordde tussendoor vragen. Enkele kenmerkende planten die langs kwamen: Duindoorn, Ginkgo, Biloba, Diverse soorten Ajuga (Zenegroen), Diverse soorten Hedera, Mahonia. 

In dit project speelde een complex stakeholderveld, waar bouwvrouw Tanja van der Knoop kort iets over vertelde. Belangrijke vragen in dit proces: Wat zijn de kosten en hoeveel brengt het op? Meer natuur maakt mensen gelukkiger, geeft ze rust en ontspanning en brengt het sociale verkeer op gang. En dat betaalt zich ook financieel uit. Doorslaggevend voor het akkoord gaan met de investering in het Maaskant Park, was de positieve businesscase die Blooming Buildings overlegde met de investeerder en eigenaren, onder andere op gebied van waarde van het vastgoed en het wegwerken van de leegstand. Deze business case werd al binnen een jaar gehaald, met het volledig wegwerken van de leegstand, waarbij specifiek het Maaskant Park als een van de bepalende factoren werd genoemd. 

Dankjewel Tanja van der Knoop voor dit kijkje in jou (groene) keuken!

De natuurlijke stad

In de middag werden we ontvangen in het Natuurhistorisch museum

Ingeleid met een presentatie van Evelien van Doorn van Bureau Stadsnatuur. Bureau Stadsnatuur adviseert graag over beleid en beheer. Vaak is de weg naar het inpassen van groen in een ontwerp snel gevonden, maar is al het groen ook echt van ecologische waarde? Hoe zorgen we ervoor dat nestkasten voor vogels of vleermuizen gebruikt kunnen worden? Dit zijn vragen waar een creatieve ecoloog in het ontwerpproces meerwaarde levert. De ecologen van Bureau Stadsnatuur zijn bekend met de kansen en (on)mogelijkheden van slim natuurlijk ontwerp in de stad.

Hierna volgende Marit Janse van De Urbanisten met een presentatie over de Urbanisten en haar eigen rol als Landschapsontwerper bij de Urbanisten met wortels in de Oosterschelde. Ze inspireert ons met de gebieden die ze in Rotterdam onder handen nemen. Om Deltastad Rotterdam een natuurlijker, leefbaar en aantrekkelijke relatie tussen water en stad te bieden. Waarbij stad en natuur dichter bij elkaar komen. Waar een getijdenpark onderdeel is van een estuarien ecosysteem. 

Hier op volgend presenteerde Brigitta van Weeren van Lola Landschapsarchitecten een aantal van haar projecten, zoals De Groene Kaap. Een project in Katendrecht waar 4 bruggen de dak- en binnentuinen van vier bouwblokken verbinden. Samen 7.600m2 aan daktuin! Dit project hebben we daarna met z’n allen bezocht. En hoewel het stroomde van de regen, was er veel (groen) te bewonderen!

 

Dankjewel Janet André en Monice Janson voor de organisatie!

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!