Olstergaard
Op vrijdag 12 september brachten wij een bezoek aan de natuurinclusieve wijk Olstergaard in Olst waar circa 75 woningen worden gebouwd met en door de uiteindelijke bewoners zelf. Onze bouwvrouwen Esther de Bruin en Layle Godoy, zelf betrokken bij de wijk als bewoner en architect, organiseerden deze interessante middag.
We werden ontvangen in de gemeenschappelijke ruimte van de wijk met een heerlijk hapje en drankje verzorgd door cateraar Edith Kostelijk. Hier kregen we van verschillende betrokkenen uitleg over de totstandkoming, het ontwerp en het bouwen van de wijk. En uiteindelijk konden we tijdens een rondleiding ervaren hoe het is om in Olstergaard te wonen.
Van gemeentelijk projectleider Aafke Kuiper hoorden we hoe bijzondere ambities bij de gemeente aan de wieg stonden van de wijk die met een zeer intensief participatieproces van geïnteresseerde bewoners vorm kreeg. Nog steeds is zij nauw betrokken bij het afronden van het openbaar gebied maar ook steeds meer bewonersgroepen zijn actief in de wijk. Door het proces en de vroege en intensieve betrokkenheid van toekomstig bewoners is hier een hechte gemeenschap ontstaan van mensen die elkaar kennen, naar elkaar omzien en elkaar helpen.
Vervolgens vertelde Mike Wissing, destijds stedenbouwkundige bij SVP Architectuur & Stedenbouw, over het ontwerp vanuit het landschap en de aanwezige ecologische systemen dat hij samen bij Adviesbureau Haver Droeze en Ecogroen heeft gemaakt. Als kwaliteitsteam zijn de ontwerpers nog steeds nauw betrokken en toetsen zij de woningontwerpen aan het beeldkwaliteitplan. Ook adviseren zij de bewoners en hun bouwers over duurzame materiaalkeuzes, de inrichting van de tuin en hoe om te gaan met waterberging en energie.
Bouwvrouw Leyla Godoy van Blossom Architecten vertelde ons over het ontwerp van een appartementengebouw dat zij voor een groep ouderen hebben ontworpen in de wijk. Een hele puzzel hoe alle verschillende woonwensen een plek hebben gekregen en hoe je gezamenlijk tot keuzes voor bijvoorbeeld kleur en materiaal komt. De aanwezige bewoners waren ontzettend enthousiast dus wat ons betreft een geslaagd project.
Tot slot vertelde bouwvrouw Esther de Bruin hoe zij haar eigen ‘beach house’ heeft ontwikkeld in Olstergaard, volledig biobased gebouwd door Strobox. Een enorme zoektocht naar de juiste materialen, energiesysteem en regenwateropslag maar een prachtig resultaat. En bijzonder te horen dat breed onderzoek laat zien dat de algehele gezondheid van Esther zelf aantoonbaar is verbeterd sinds ze in haar huis van natuurlijke materialen woont.
En toen mochten we het zelf buiten gaan bekijken. Onder leiding van verschillende bewoners trokken we in groepjes door de wijk en bezochten we verschillende Tiny houses waar trotse bewoners hun verhaal vertelden. Zagen we de natuurlijke inrichting van het openbaar gebied waar zo min mogelijk verharding, het vergroten van de biodiversiteit en het vasthouden van regenwater een belangrijke rol spelen. En overzagen we de wijk vanaf het balkon van één van de appartementen in het project ‘grijs en groen’. Onder het genot van wederom heerlijke biologische en plantaardige hapjes en drankjes van Edith Kostelijk sloten we de inspirerende middag af.