bnw zwart

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Duurzaam renoveren in Voorst 

10.02.23

Op 10 februari brachten we een bezoek aan het Huis van Voorst, de winnaar van de ARC22 Innovatie Award! Dit gemeentehuis is zomer 2022 heropend na een ingrijpende renovatie.

Bij binnenkomst in het gemeentehuis – op vrijdagmiddag gehuld in rust – valt de prettige sfeer iedereen meteen op. Bezoekers worden verwelkomd in een atrium met een glazen dak, omhuld door een houten constructie en met een grote boom in het midden.

We werden gastvrij ontvangen met koffie en thee in de ‘huiskamer’, een dubbelhoge ruimte met uitzicht op het groene landschap en de opvallende kalkhennepgevel.

Aansluitend namen we plaats in de Raadszaal, die ook dienst doet als trouwzaal. Hier kregen we een informatieve presentatie van Joost Roefs, architect van De Twee Snoeken en Ed Bakx, projectleider van de renovatie vanuit de gemeente Voorst. Ze vertelden met enthousiasme over hoe ze hun circulaire en duurzame ambities hebben kunnen waarmaken bij de verbouwing van het oude gemeentehuis. Over de kracht van samenwerking en vertrouwen. En over het overtuigen van de politiek met inhoudelijke, duurzame argumenten en niet alleen met geld.

Vervolgens kregen we een rondleiding door het gebouw en zagen we hoe het voormalige buitenplein nu een prettige binnenruimte is, hoe de begane grond een open plek is voor de inwoners van Voorst, hoe de werkplekken boven zijn ingericht met prachtig uitzicht op het groen buiten en hoe de oorspronkelijke betonconstructie zichtbaar is gehouden in het gebouw.

Voordat we het gebouw van buiten gingen bewonderen, was het eerst tijd voor een gezellige borrel. We deelden onze bewondering voor het gebouw maar namen ook de tijd om te netwerken met elkaar.

Als afsluiting maakten we met Joost Roefs en Ed Bakx een rondgang om het gebouw en bestudeerden van dichtbij de bijzondere kalkhennep gevel. De maatvoering van de betonconstructie van het oorspronkelijke gemeentehuis, ontworpen door BroekBakema, is nog goed herkenbaar in de gevel. Opvallend zijn ook de natuurinclusieve maatregelen die zijn genomen in de vorm van verschillende nestkasten. Rond het gebouw zijn op maaiveld oude straatstenen opnieuw gelegd, is nieuw groen aangelegd en zijn grote volwassen bomen behouden. Het gebouw is zo mooi in balans met haar omgeving.

Kortom, het was een zeer geslaagde bijeenkomst van Bouwnetwerk in en rond een prachtig voorbeeld van de transitie naar meer duurzaamheid, circulariteit en natuurlijke materialen in de bouw.

Organisatie:

Manon Witbraad en Barbara Dirks

Meer informatie over het project:

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!