bnw zwart
Search
Close this search box.

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Fietsexcursie Utrecht

Op vrijdag 24 mei was de jaarlijkse BNW fietsexcursie en dit jaar waren wij met 27 bouwvrouwen in Utrecht. De middag begint met een interessante presentatie door stedenbouwkundige Sanneke van Wijk van de gemeente Utrecht. Zij vertelt ons over de Ruimtelijke Strategie van de stad (RSU2040) en op welke manier Utrecht met de bouw van 60.000 woningen tot 2040 de kwaliteiten van de stad wil behouden en versterken. Dit is een mooie introductie op de rest van het programma waarin we verschillende transformatielocaties in Utrecht West gaan bezoeken. Allereerst De Nieuwe Defensie waar Bob Guldemond van BPD ons een toelichting geeft, de modelwoning laat zien en ons meeneemt door de verschillende collectieve binnentuinen van het plan en de toekomstige autovrije straten. Er is aan de binnentuinen bewust gekozen voor eengezinswoningen met de woonfuncties aan de tuin. De verschillende niveauverschillen aan de buitenrand leveren een interessante variatie van stoepjes, terrassen, trappen en voortuinen op. Helaas is het inmiddels een beetje gaan regenen. 

We nemen de fiets naar Het Wilde Westen. In dit buurtcultuurhuis krijgen we een inspirerende toelichting van Dorothe Lucassen. Zij brengt met een team professionals maar juist ook met heel veel buurtbewoners middels kunst en cultuur de mensen uit de buurt met elkaar in verbinding. Samen koken, dansen, zingen, muziek maken en eten is het uitgangspunt, waarbij ieders talenten worden gezien en benut. We krijgen nog een prachtige toegift in de theaterzaal van een buurtkoor dat bestaat uit buurtbewoners met alzheimer en hun mantelzorgers. Zij zingen een prachtig vierstemmig muziekstuk voor ons.

Nog vol van het verhaal en de muziek fietsen we richting Wisselspoor. Hier staat Karlijn de Jong van Studioninedots ons al op te wachten. Na een korte toelichting op het historisch gebruik van de plek door de NS en de verbouwing van de Bovenbouwwerkplaats tot een mobiliteitshub voor de buurt met ruimte voor horeca en plekken voor creatieve ondernemers, maken we een rondje door fase 1 van de ontwikkeling. Het Cityblock principe is duidelijk herkenbaar met een mooie variatie aan kleuren en materialen en prachtig groene straatprofielen met een industrieel tintje door het hergebruik van de oude stelconplaten.

Onze laatste stop is de Havenloods en NAR café der Kunsten in het Werkspoorkwartier. Deze plek is een creatieve broedplaats voor ondernemers met onder andere atelierruimten, werkplaatsen, een festivalterrein en horeca. Hier gaat een deel van de groep met Sietse van der Spuij de verbouwing van de Havenloods bekijken. Vroeger een fabriek en nu een werkplek voor 65 creatieve ondernemers in hun eigen atelierruimten. Met zoveel mogelijk hergebruikte materialen zijn de drie verdiepingen met werkplekken langs de gevels geplaatst, wat een mooie centrale hal oplevert. Het andere deel van de groep gaat met Oscar Larik naar zijn horecaplek de NAR, achter de Havenloods. Een inspirerend café met terras, gebouwd met allerhande bouwmaterialen waar in het weekend 350 - 700 Utrechtse jongeren komen feesten.

We sluiten de gevarieerde middag af in het nabij gelegen Werkspoorcafé waar een heerlijke borrel met lekkere hapjes op ons wacht. We hebben inspirerende mensen gesproken en toffe plekken bezocht. Een geslaagde middag en we gaan vol inspiratie terug naar huis.

 

Hartstikke veel dank voor de verzorging van dit uitgebreide en diverse programma Maartje Brand en Manon Witbraatd

 

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Search
Close this search box.

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Search
Close this search box.

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Search
Close this search box.

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!