bnw zwart

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Fietsexcursie Arnhem Transformeert

02.06.23

Dat Arnhem enorm verandert, hebben we gezien op 2 juni 2023. Bijna 40 bouwvrouwen verzamelden zich om 12 uur in de Witte Villa van ROC RijnIJssel, de voormalige residentie van de directie van Akzo. Daar kregen we een lunch en een presentatie van beleidsmedewerker masterplan huisvesting ROC Juul Peper over de grootschalige transformaties die plaatsvinden door de relocaties van diverse opleidingen binnen Arnhem. Het voormalige AKZO-ENKA terrein biedt nu plaats aan diverse opleidingen waarbij bestaande gebouwen zijn geïntegreerd. Ernaast komt het Zijdekwartier, een grote woningbouwontwikkeling, waarvan architect Marie-Jeanne Sas van Opzoom ons de toekomstbeelden toonde.  Aansluitend leidde Juul Peper ons rond in de Villa, de Toren ( getransformeerd door DP6) en Tech Plaza (Ector Hoogstad).

Daarna pakten we onze fietsen en gingen eerst naar High Park, een appartementencomplex in een voormalig kantoorgebouw (oorspronkelijk ontwerp Broek en Bakema, transformatie naar ontwerp van Powerhouse Company) dat nu omgeven is door groen en een link legt met de achterliggende wijk.

Tweede stop op de fietstour was Avenue 1898, een voormalige ambachtsschool die door Opzoom is getransformeerd. Het achterliggende terin waar voorheen werkplaatsen en inductriële bedrijven waren is nu een autovrij woongebied met appartementenblokken onderliggende parkeergarage, een ontwerp van inbo en Felixx Landscape.

Door naar het Gashouderskwartier, waar de eerste huizen net klaar zijn, onder andere van Opzoom. Industrie heeft hier plaats gemaakt voor een nieuwe woonbuurt. Iets verderop in een voormalig bedrijfspand aan de Rijnkade op het Cobercoterrein heeft Ontwikkelaar BPD een informatiecentrum annex kantine ingericht en daar krijgen we een toelichting van Henri Schimmel en Raymond Stapel over de plannen BPD met het Havenmeesterkwartier en het Cobercokwartier.

In het centrum parkeren we onze fietsen op de Markt voor het Gelderse Provinciehuis. Daar vertelt  Jacqueline Knudsen iets over de transformatie van het oude kantoor (Vegter 1955) en wijst ons ons met name op de bijzondere overkapping van de binnenplaats en op de spiegelende luchtbruggen tussen de oud- en nieuwbouw (TeamV 2017).

In de zuidelijke Arnhemse binnenstad neemt Kirsten van Rijen, projectmanager binnenstad van de gemeente, ons vervolgens wandelend op sleeptouw langs de Eusebiuskerk en de Jansbeek. Die beek is sinds kort teruggebracht in het straatbeeld en eromheen is het centrum verdicht met eigenzinnige nieuwe appartementengebouwen. Richting de Rijn verbreedt de beek zich om zo de bewoners naar de rivier te lokken, waar aan de Rijnkade de Jansbeek in de rivier uitmondt en het nieuwste woningbouwproject, het Kadehuis van Barcode Architects /AM nog net niet klaar is.

Terug op de Markt praten we na op een terras, onder het genot van een borrel met lekkere hapjes.

Organisatie: Michèle de Ruiter, Marie-Jeanne Sas en Jacqueline Knudsen

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!