bnw zwart

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Ziekenhuis Alkmaar

28.11.2023

Dinsdagmiddag 28 november hebben we Noordwest Ziekenhuisgroep bezocht. We kregen daar een kijkje in de keuken van Jonts van Iterson, huisvestingsadviseur gespecialiseerd in ziekenhuizen en bouwnetwerker. Bijzonder om te kijken in de keuken van een van onze eigen leden.

Bouwnetwerk Alkmaar 2023

Drie sprekers hebben inzicht gegeven in wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een ziekenhuis, vanuit 3 perspectieven:

  • Jonts van Iterson sprak over hoe een ziekenhuisgebouw wordt ontwikkeld aan de hand van nieuwbouw fase 1 van Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar. De stappen die gezet zijn en de keuzes die zijn gemaakt om te komen tot een gebouw dat de zorgverlening aan patiënten en de zorgprocessen voor de korte en lange termijn kan ondersteunen. Tevens nam ze ons mee in hoe de gebruikers participeren in dit ontwikkeltraject. 
  • Kinderarts en ‘bouwdokter’ van het project Krijn Haasnoot vertelde over het informeren en meenemen artsen en het organiseren van draagvlak voor het project. Hoe er vanaf het begin al een integrale betrokkenheid vanuit de artsen is en waarom dat belangrijk is.
  • En projectdirecteur Peter Geerlings lichtte toe hoe het gehele masterplan eruit ziet om te komen tot een volledige nieuwbouw van Noordwest locatie Alkmaar.

Flexibiliteit door uniformiteit is een van de uitgangspunten van de nieuwbouw: bedden of kamers zijn daardoor voor meer afdelingen of disciplines bruikbaar. Ook ruimten voor intensive en medium care zijn uitwisselbaar en normale verpleegafdelingen en medium eveneens. De drie verpleegafdelingen zijn uniform ontworpen. 

Onder begeleiding van de bouwkundig aannemer MedicomZes hebben we vervolgens de bouwplaats bezocht. We zagen hoe het gebouw omgeven door het groen verrijst en hoe het aansluit op het bestaande ziekenhuis.
Bij de afsluitende borrel is nog verder nagepraat en was er gelegenheid tot het bezoeken van de 1:1 mockup van een patiëntenkamer, om alvast een kijkje te nemen in hoe het er uiteindelijk uit gaat zien in het nieuwe ziekenhuis.

Een geslaagde bijeenkomst georganiseerd door Jonts van Iterson en Sophie Valla.

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!