bnw zwart

Terugblik Events

< Terug naar overzicht

Circulair herontwikkelen in Ridderkerk

09.10.2023

Op maandag 9 oktober kwamen 30 bouwvrouwen naar Ridderkerk, om daar van vier enthousiaste en bevlogen partijen alle ins en outs te horen en zien hoe ze te werk zijn gegaan bij een bijzonder project aan de Stadhouderslaan.

Ridderkerk Wooncompas Bouwnetwerk

Woningbouwvereniging Wooncompas heeft daar vier blokken naoorlogse flats herontwikkeld op verschillende manieren. Bram van der Velden van Wooncompas deed uit de doeken hoe ze een blok flatwoningen gesloopt hebben en vervangen door een nieuwbouwblok met appartementen, Twee blokken zijn nul-op-de-meter gerenoveerd en een blok is gesloopt en vervangen door houten module starterswoningen van Startblock. De woningbouwvereniging heeft echt haar nek uitgestoken om dit bijzondere project te realiseren.

Daarna was het woord aan Nathalie van Galen en Emma van Dam van de Struikrovers. Struikrovers oogsten – samen met omwonenden – planten struiken en bomen bij projecten die gesloopt dan wel zo intensief gerenoveerd worden dat het groen weinig overlevingskans heeft. Omwonenden kunnen de planten in hun tuin planten, en soms worden de planten tijdelijk elders geplant om later een definitieve plek te krijgen. Een mooi initiatief dat ook goed is voor de insecten, die in ‘eigen buurt’ hun planten terugvinden.

Rob van Lith van New Horizon was de volgende spreker. New Horizon heeft aan de Stadhouderslaan materialen geoogst die deels ter plekke den deels elders worden hergebruikt. Ze upcyclen materialen, zo maken ze bijvoorbeeld van oude keukens nieuwe keukens en van oud beton nieuw beton. Een bevlogen ondernemer met hart voor de circulaire bouw.

Tony Mol van Startblock vertelde over zijn ervaringen met de bouw van de nieuwe starterswoningen in Ridderkerk. In de huizenfabriek in Emmeloord bouwen ze CLT modules die precies op een vrachtwagen vervoerd kunnen worden: 4 x 5 meter en drie lagen hoog. In Ridderkerk zijn ze rug-aan-rug geplaatst. Het was de eerste grote opdracht voor Startblock, die inmiddels op meer plekken in Nederland projecten realiseert. De nieuwste variant zijn gezinswoningen die bestaan uit twee modules met een ‘open rug’ die tegen elkaar worden gemonteerd.

Aansluitend wandelde de groep naar de Stadhouderslaan om daar de nieuwe en gerenoveerde blokken te aanschouwen. We konden ook een woning van Startblock bezoeken. Als afsluiting hebben we nagepraat bij Wooncompas met een hapje en een drankje.

Organisatie: Jacqueline Knudsen

aansluiten icon

Zin om aan te haken?

Een netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!

Hét netwerk voor ondernemende en
ambitieuze vrouwen in de bouw!