Fietstoer Groningen 25 juni 2021
De fietstour in Groningen was een groot succes. Eindelijk konden we elkaar weer echt ontmoeten! In verband met corona hebben we een uitgebreid programma opgesteld met 3 parallelsessies op 4 locaties.
In drie groepjes fietsten we eerst de langste etappe, vanaf Groningen CS naar het uiterste noordelijke punt van de stad, gebouw BuildinG. Na de koffie/thee aldaar – met Groninger koek uiteraard – wijdden drie sprekers ons in in aardbeving- en klimaatbestendig bouwen. Rolf Koops, directeur van BuildinG, vertelde over het onderzoek naar aardbevingsbestendig bouwen en herstellen dat bij BuildinG wordt gedaan met bedrijven en opleidingen. Een van de onderzoekers, student Jolanda, vertelde ons over innovaties in toekomstbestendige en circulaire materialen en systemen, tijdens een wandeling langs testopstellingen in de proeftuin. Dianne Maas, architect en Bouwmeester Versterking in Groningen ging in op de ruimtelijke, stedenbouwkundige en maatschappelijke problematiek van de dorpen in Groningen die met aardbevingsschade te maken hebben. Ook liet ze een mooi voorbeeld zien van de ruimtelijke oplossing die ze heeft ontworpen voor het herstel van een beschadigde woning in het dorp Leermens.
De tweede etappe leidde naar de Energy Academy Europe op de Zernike-campus. Ook hier werken wetenschap en bedrijfsleven samen, maar dan aan innovatie op het gebied van energie. Het gebouw is ontworpen door Broekbakema en De Unie architecten. Paul van Bussel van de Unie Architecten nam ons mee naar binnen en gaf een toelichting op de architectuur en de energiehuishouding van de Energy Academy. Het gebouw levert zelfs energie op dankzij extreem
duurzame oplossingen, zoals een esthetisch PV-dak en een ingenieus systeem van natuurlijke ventilatie via orgelpijpen door een wintertuin, een ondergronds labyrint, glazen gevelkokers en een innovatieve zonneschoorsteen. Ook hier is aardbevingsveiligheid van groot belang. Daarover vertelde Peter van der Meer, adviseur constructies bij ABT Wassenaar, ons meer tijdens een rondgang buiten rond het gebouw.
Etappe 3 leidde ons terug naar de noordoostelijke rand van het centrum van Groningen. Dit zogeheten Ebbingekwartier, een voormalige bedrijfs/fabriekslocatie, is vanaf eind 20e eeuw herontwikkeld als woonbuurt. In verband met de crisis, bodemsanering en aardbevingsproblematiek ligt de ontwikkeling soms enkele jaren stil. De bouw van de laatste blokken is nu nog in volle gang. We genoten hier van een prima lunch op het terras van DOT en er was gelegenheid een rondje te fietsen in de nieuwe buurt.
Daarna op weg naar de laatste locatie hartje centrum: de Grote en de Nieuwe Markt. We parkeerden onze fietsen inde ondergrondse stalling bij het spectaculaire culturele centrum Forum. Cock Peterse van ABT Wassenaar vertelde ons over de constructieve aspecten van het Forumgebouw, met zijn messcherpe abstracte gevels die voor- en achterover hellen. Toen de onderste vier lagen van het Forum waren voltooid, werd de bouw na de bevingen in Groningen
gestaakt. Het ontwerp is aangepast, zodat tijdens bevingen het gebouw wel schade oploopt, maar de bezoekers het gebouw veilig kunnen verlaten. Het Forum is onderdeel van een groter project om de oostelijke binnenstad van Groningen te upgraden. De naoorlogse gebouwen aan de oostzijde van de Grote Markt zijn gesloopt. De nieuwe oostwand is vele meters westelijker teruggebouwd, zodat de Grote Markt een meer besloten plein is. Erachter is ruimte ontstaan voor de Nieuwe Markt waaraan het Forum is gebouwd. Over deze ontwikkeling vertelden architecten Ben van der Meer en Henri van Hoeve van Vector-i. Zij ontwierpen o.a. het nieuwe gebouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt en restaurant Vapiano aan de Nieuwe Markt. Emile Meems van ontwikkelaar MWPO leidde ons rond in gebouw Merckt aan de Grote Markt. Dat bestaat uit een drielaagse foodmarkt in de plint van het gebouw, daarboven 18 appartementen en op het dak een Rooftopbar. Dankzij corona heeft de afbouw van de foodmarkt en de Rooftopbar lang stil gelegen, oplevering volgt later dit jaar. Het uitzicht op de Grote Markt en omgeving vanaf het dakterras was geweldig.
We sloten de tour af met een borrel met o.a. Groningse eierballetjes op het terras van ’t Feithhuis, aan de voet van het Forum. Daarna kon iedereen individueel het Forumgebouw nog in (groepen waren niet toegestaan), om via vele roltrappen en pleinen naar het fenomenale dakterras te gaan. En zo kwam er een einde aan een geweldige dag, met inspirerende sprekers, verhalen en projecten, met geweldig fietsweer en natuurlijk: met elkaar! Daar waren we echt aan toe.
Organisatie: Sara Caris en Jacqueline Knudsen
Het programmaboekje vind je hier