Verslag event: Nieuwjaarsbijeenkomst 31 januari 2022

31.01.22

Op een stormachtige maandag, Corrie raasde vanaf de Waddeneilanden naar het zuiden over ons land, lukte het ons om nog nét in januari de noodgedwongen uitgestelde nieuwjaarsbijeenkomst te organiseren. Ook voor BlueCity was ons Bouwnetwerkevent de eerste van 2022. 

Vanaf 12.00 uur druppelden de gasten na een coronacheck binnen. Helaas moesten vijf deelnemers afhaken in verband met quarantaine. En gelukkig konden organisatoren Monice Janson en Jacqueline Knudsen ook vier nieuwe leden en twee introduces verwelkomen, die zich aan ons voorstelden.

Met bubbels brachten we een toast op een inspirerend Bouwnetwerkjaar 2022, waarna we via  kleurenlogo’s uit een hoge hoed en “zoek je tafel” ons neervlijden aan de lunchtafels. Passend bij het BlueCity concept van circulaire economie, schakeling van productiestromen en zo veel mogelijk gebruikmakend van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, genoten we van 'Soup in Stock' lunch met bierbostellandbroden, zes tapenades en vruchtensappen. 

Daarna was het woord aan Jan Jongert van Superuse Studios, zelf gevestigd in BlueCity. Zijn inspirerende presentatie ging over de diverse strategieën die Superuse toepast om zoveel mogelijk rest- en sloopmaterialen zo hoogwaardig mogelijk te (her-)gebruiken. Daarbij werkt Superuse soms als architect, soms als aannemer, soms als initiator, soms als adviseur en soms als intermediair. BlueCity is een inspirerend voorbeeld van hun werk, maar ook bijvoorbeeld paviljoen KEVN in Eindhoven, dat we in september 2021 bezochten. De ‘oogstkaart’ van bouwmaterialen die Superuse initieerde, is inmiddels overgenomen door New Horizon en samen met de Cloud Collective proberen beide bedrijven i.s.m. andere ontwerp- en bouwbedrijven de circulaire bouw te versnellen. Een ander initiatief van Superuse is het Manifest Belastinghervorming voor de Circulaire Bouweconomie.

Vervolgens hield Katinka Fick van Bouwnetwerk haar afscheidsspeech en gaf de voorzittershamer door aan Astrid Boumans, die haar inaugurele rede hield. Haar secretarisfunctie werd overgenomen door Manon Witbraad. Daarna volgde de presentatie van het jaarprogramma van Bouwnetwerk met in 2022 maar liefst 9 eigen events door het hele land. Met biologische vruchtensappen, wijn, Vet&Lazy bier gebrouwen in BlueCity en Rotterzwamballen van op koffiedik gekweekte oesterzwammen sloten we deze feestelijke en inspirerende bijeenkomst aan het eind van de middag af.